Varje år behöver alla arbetsgivare göra en lönekartläggning för sin verksamhet. Detta görs i syfte att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga skillnader i lön och andra anställningsvillkor mellan kvinnor och män. Lönekartläggningen omfattar således en granskning av verksamhetens lönesystem och en genomgång av arbetstagarnas löner.
Kravet på att varje verksamhet en gång om året ska göra en lönekartläggning är reglerat i den svenska lagstiftningen och specificeras i Diskrimineringslagen. Lagen är ”tvingande” och gäller således för alla verksamheter, oavsett storlek.
Vad som däremot skiljer sig är om du som arbetsgivare har fler än tio anställda. I de fallen behöver du även göra en processbeskrivning samt dokumentera arbetet med lönekartläggningen, även detta enligt lag. Dokumentationen ska innehålla en redovisning och utvärdering av hur föregående års planerade åtgärder har genomförts, en redovisning och kartläggning över resultatet samt vilka lönejusteringar och andra åtgärder som behöver genomföras för att åtgärda de eventuella löneskillnader som har direkt eller indirekt samband med kön. Eventuella lönejusteringar som behöver göras ska genomföras snarast och senast inom tre år.
För att göra lönekartläggningen så tydlig som möjligt är det fördelaktigt att utfärda en lönepolicy. Om ni önskar stöd med detta så hjälper vi på Oak gärna till. Har du frågor eller funderingar finns vi bara ett samtal bort!
För att behålla medarbetarna måste de trivas och må bra på jobbet. Vad får medarbetarna att må bra då? Forskningen visar…
I början av 2025 drar vi äntligen igång ledarprogrammet Försprånget igen.
Programmet riktar sig till ledare som…
Någon som fixar avtackningen av en kollega, plockar ur diskmaskinen, fyller på papper inne på toaletten, vattnar blommorna…